Humanitaar- ja majandusainete keskus

Britt Petjärv, keskuse juhataja, juhtimisainete lektor

Õpetan organisatsiooni juhtimist, samuti juhtimis- ja mõjutamispsühholoogiat. Minu kursused hõlmavad personalihaldust ja juhtimispsühholoogiat, samuti läbirääkimisi ja mõjutamispsühholoogiat.

Juhtimiskogemust on mul tänaseks kogunenud 10 aastat: seda nii Tallinna Tehnikakõrgkoolis, kus juhin humanitaar- ja majandusainete keskust kui ka projektipõhiselt haridusvaldkonna väliselt.

Armastan oma tööd väga ja võin öelda, et olen õnnelik inimene, sest saan läbi oma töö ennast väga erinevatel viisidel teostada ja pidevalt areneda. Usun, et tänase juhtimise võtmeteguriks on toetava ja motiveeriva keskkonna loomine, kus iga liige saab oma potentsiaali maksimaalselt rakendada ning meeskond liigub sujuvalt ühise eesmärgi nimel. Sama põhimõtet järgin ka oma kursustel ning loodan Sinuga juba peagi oma seminarides kohtuda! 

britt.petjarv@tktk.ee
666 4576
TLN-A324

Helen Kiis, majandusvaldkonna juhtivlektor

Õpetan turundust ja ettevõtlust, sealhulgas Erasmus tudengitele. Samuti õpetan E-kaubandust ja E-turundust ning alates sügisest 2024 pakun uut valikainet “Välisturu regulatsioonid”. Minu kogemused turunduse valdkonnas ulatuvad aastate taha – olen töötanud näiteks CV.ee tööportaalis, Tallinna Sadamas, raadio MyHits ja Telia eelkäijates. Just see praktiline kogemus annab mulle julguse jagada oma teadmisi auditooriumi ees.

Minu õpetamisfilosoofia põhineb praktilisel lähenemisel: kõik, mida õpite, peab olema reaalselt kasulik – täna, homme või tulevikus. Mu eesmärk on, et tudengid näeksid õpitava väärtust ja tunneksid, et nad saavad sellest päriselt kasu. Kõik see innustab ja panebki minu silmad särama.

Minu lemmik küsimus on “MIKS?” – miks mingi asi nii on? Minu tundides saate sellele küsimusele vastuse ja palju enamat. 

helen.kiis@tktk.ee
TLN-A323

Raili Juurikas, üldpädevuste juhtivlektor, üliõpilaste nõustaja

Õpetan enesejuhtimist, meeskonnatööd, loovust ja avalikku esinemist. Seda nii eraldi ainetes kui ka rahvusvahelistes projektides, väikeste moodulitena teistes õppeainetes kui koolitustel, sealhulgas tuutorite koolitusel.

Mulle meeldib õppetöös kasutada palju dialoogi, rühmatöö meetodeid, ümberpööratud klassiruumi ning disainmõtlemise tööriistu, et toetada iga üliõpilase enda teadmiste loomist.

Olen õppinud psühholoogiat ning minu kaks lemmikvaldkonda selles on haridus- ja suhtlemispsühholoogia. Neid kahte valdkonda kombineerides näen, kui olulist rolli mängivad meie enesearengus oskused endast aru saada, ennast arusaadavalt väljendada ning  teistega koostoimida. Lisaks TTK-s õpetamisele, teen nõustamistööd ning koolitan erinevate valdkondade nõustajaid – juhtumid ja kogemused sealt, aitavad hoida ennast värskena ning tuua päriselulisi näiteid õppetöösse.

Õpetan, sest mulle meeldib ise õppida ja leida põnevamaid teid nii enda kui teiste arengu toetamiseks – koos oma üliõpilastega õppimine, nii enda kui üliõpilaste arengu märkamine, annavad mulle tunde, et olen õiges kohas ja teen õiget asja.

raili.juurikas@tktk.ee

TLN-A324

Olga Kuzmina, juhtivlektor, aasta õppejõud 2023

Õpetan vene keelt, nii algajatele kui edasijõudnutele. Olen tegelenud keeleõppega juba 30. aastat ja ikka veel olen täis entusiasmi ning tahet!

Minu kursused hõlmavad:

  • Algajatele: Tööalane vene keel, Russian for Beginners (ka Erasmus tudengitele inglise keele baasil).
  • Edasijõudnutele: Erialane vene keel, Valdkondlik vene keel ja Vene ärikeel.
 

Olen ka vene keele õpikute ja e-kursuste autor (kolm neist kvaliteedimärgiga) ja korraldan koos tudengitega huvitavaid õppekäike ja projekte.

Usun, et keeleõpe toob palju rõõmu ja muudab elu mitmekesisemaks ning lihtsamaks. Minu sõnum on: Keeleõpe on nauding, mitte karistus!

Kohtume varsti, et Sinuga koos keelt avastada!

olga.kuzmina@tktk.ee

TLN-A324

Ülle Aasjõe, lektor

Minu peamised õpetatavad ained on seotud inimeste juhtimisega – organisatsiooni juhtimine, töökorraldus, töötajate juhtimine ja juhendamine, ning personalihaldus ja juhtimispsühholoogia (koostöös lektor Britt Petjärvega). Lisaks õpetan ka väärtuspakkumise disaini ja aktiivset müüki.

Olen äris olnud aktiivne alates 1994. aastast, alustades müügitööst ja hiljem juhtides erinevaid müügiorganisatsioone. Täna tegutsen perefirmades.

Tundides esitan endale alati küsimuse: Kuidas saavad tudengid neid teadmisi oma tööelus rakendada? Seetõttu toimub õppetöö seminaride vormis, kus rakendame teooriat praktiliste harjutuste ja ülesannete kaudu. Suur rõhk on enesereflektsioonil, mis aitab teooriat päriseluga siduda.

Mind inspireerivad tudengid, kes on hakkajad ja uudishimulikud – just nemad panevad mul silma särama!

ylle.aasjoe@tktk.ee

TLN-A323

Annely Mängel, lektor

Õpetan aineid, mis on seotud majanduse, ettevõtluse ja ettevõtte finantsidega.
Viimasel ajal pälvib järjest enam minu tähelepanu jätkusuutlikkuse temaatika ja kestlikkusalaste kompetentside arendamise integreerimine erinevatesse õppeainetesse. 

Tallinna Tehnikakõrgkooli lektorina töötan alates veebruarist 2022. Varasemalt töötasin üle kahekümne aasta kaubandus- ja finantsvaldkonnas juhina, nii väiksemate kui ka suuremate meeskondade/ettevõtete eesotsas. Mitmekülgne praktiline kogemus annab hea võimaluse juhendada tudengeid tööeluks vajalike oskuste/teadmiste omandamisel.

Õpetamisel lähtun põhimõttest, et õppimine on õppija enda tegevuse tulemus ning tegevus lähtub inimese sisemisest aktiivsusest ja kriitilisest mõtlemisest.  Minu roll on õppijaid toetada, juhendada ja kaasata, suunata koostööle ning aidata toime tulla takistuste ja erinevustega. 

Minu silma paneb särama võimalus olla uudishimulik, avastada ümbritsevat maailma uute nurkade alt ja võtta vastu uudseid väljakutseid. Eriti motiveerib mind, kui näen õppijate edusamme ja säravaid silmi, kui nad on avastanud enesearengu põneva tee.

annely.mangel@tktk.ee
TLN-A323

Mari-Leen Treimann, õpetaja

Õpetan eesti keele väljendusoskust, meeskonnatööd, (enese)juhtimist, loovust ja suhtlemist, toetan viimase kursuse tudengeid lõputöö koostamisel, käin korra aastas üliõpilastega nädalaks Saksamaal Harzi kõrgkoolis õppimas ja kutsun sakslasi sügiseti ka siia meie õppuritega koostööd tegema.

Kasutan tundides väga palju grupi- ja paaristööd, aktiivõppemeetodeid, loovust ja mänge. Püüan iga grupi juures leida neile sobivad võtted ja nipid.

Hariduselt olen eesti filoloog/keeletoimetaja/kirglik keelekriitik, samas püüan seda äärmust endas tunnis maha suruda – igast insenerist ei pea saama filoloogi tasemel eneseväljendajat, aga temast peab saama vähemalt inimene, kes suudab mõtteid koondada ja arusaadavat teksti kirjutada-esitada. Mulle meeldivad inimesed ja nendega koostööd teha, meeskondade juhtimise tundides õpin igal kursusel ka ise väga palju juurde. 

Õpetada on nii huvitav! Üliõpilased on väga põnevad. Iga grupp on erinev ja samas nii oma nägu!

mari-leen.treimann@tktk.ee

TLN-A324

Galina Koch, lektor

Õpetan erialast inglise keelt, inglise keelt valikainena ning suulist ja kirjalikku kommunikatsiooni inglise keeles. Mul on üle 25 aasta kogemust keeleõpetajana ja olen pidevalt kursis uusimate keeleõppemeetoditega.

Minu õpetamise põhimõte on õppijakesksus – minu tundides oled sina aktiivne osaleja. Keskendun õpilaste motiveerimisele eesmärkide seadmise ja tagasiside kaudu. Usun, et teadmiste omandamine on kõige efektiivsem turvalises ja stressivabas keskkonnas, kus julged vabalt eksida ja end väljendada.

Olen omandanud magistrikraadi inglise filoloogias ja töötan juba mitu aastat inglise keele lektorina. Lisaks on mul pikk kogemus inglise keele õpetamisel erinevatele gruppidele, sealhulgas kutsehariduse valdkonnas.

Keeleõpe aitab suurendada kultuuridevahelist pädevust ja valmisolekut mitmekesistes õpikeskkondades. Seetõttu osalen aktiivselt õppeprojektides, nagu näiteks 2024. aastal toimunud IETT projekt, kus koostöös Türgi, Prantsuse ja Saksa tudengitega õpetasime “Oral and Written Communication” ainet. Koostöö jätkub ka peale projekti lõppemist.

Mulle meeldib inimestega suhelda ja olen oma valdkonna entusiast. Keeleõpetajana näen tulemusi kiiresti – kui õpilased hakkavad keelt aktiivsemalt kasutama, innustab see mind olema veelgi parem õpetaja.

Kohtume varsti, et koos Sinuga keelt avastada!

galina.koch@tktk.ee

TLN-A324

Lea Püss, lektor

Õpetan erialast ja valdkondlikku inglise keelt tehnika- ja logistikavaldkonna erialade tudengitele, ärialast inglise keelt ning eesti keelt ja kultuuri, sealhulgas ka välistudengitele.

Kuigi keeleoskuse arengus on olulised kõigi nelja osaoskuse edendamine, siis minu põhimõte Tallinna Tehnikakõrgkoolis  õpetades on, et oskused kujunevad oskusi rakendades, nt kaastudengeid (ja ka õppejõudu) “õpetades”. Seega on keeletundides suuresti rõhk suulisel suhtlusel, sh rääkimis- ja esinemisjulguse toetamisel. Kasutan nii rühmatööd (paaris- ja grupitööd) kui ka ümberpööratud klassiruumi. Püüan vältida rutiini ning ülesannete koostamisel olla loominguline. Säilitamaks töörõõmu töises keskkonnas “testime” teadmisi erinevate mängudega.

Hariduselt olen inglise filoloog ja inglise keele õpetaja. Mul on olnud õnn enamasti töötada keeleõpetajana pigem motiveerituma keeleõppijaga, st seotud täiskasvanute õpetamise ja erialase keele õpetamisega. Motivatsiooni lisab, kui suudan klassiruumis luua õhinapõhise õhkkonna ja tekitada arusaama, et keeleõpe ei ole tuupimine, vaid sisaldab avastamis- ja saavutusrõõmu

lea.puss@tktk.ee

TLN-A324

Priit Siitan, lektor, aasta õppejõud 2022

Olen lõpetanud Tallinna Polütehnilise Instituudi (praegune TalTech) autoerialal ja olen tegelenud tööõiguse ning tööohutuse teemadega üle 40 aasta. Praegu õpetan TTK-s kõigile õppekavadele kohustuslikku õppeainet, mis käsitleb tööõigust, tööohutust ja töötervishoidu.

Minu kursus on oluline, kuna enamik meie kooli lõpetajatest asub tööle ettevõtetes, kus on vaja osata planeerida ja juhtida töökeskkonda ohutult ja turvaliselt. Lisaks annan teadmisi töölepingu korrektsest vormistamisest ning töö- ja puhkeaja planeerimisest, mis aitab tööelus paremini toime tulla.

Olen töötanud 17 aastat transpordi- ja teetöötajate ametiühingus ning olnud Tööinspektsiooni peadirektor. Minu töökogemus ja külastused välismaa ettevõtetesse annavad mulle laia ülevaate töökeskkonna parimatest praktikast, mida jagan ka oma loengutes.

Õpetan, tuues palju näiteid praktikast ja reaalsest töökogemusest. Mulle meeldib kaasata üliõpilasi aruteludesse ja anda neile praktilisi ülesandeid, näiteks analüüsida raskeid tööõnnetusi. Minu silmad panevad särama üliõpilaste aktiivsus ja kaasamõtlemine loengutes!

priit.siitan@tktk.ee

TLN-A323

Ermo Kold, külalislektor

Mind võib kuulda rääkimas majandusest, ettevõtlusest, projektijuhtimisest ja investeerimisest.

Mind eristab see, et ma ei õpeta, vaid aitan Sul õppida – rääkides sellest, mis toimub väljaspool õpikuid ehk päris elus. Jagan Sinuga enda ja teiste kogemusi ning praktikas omandatud teadmisi –  mis on andnud tulemusi ja milles olen ebaõnnestunud.

Näiteks ettevõtluse loengus saad kindlasti teada, mis vahe on töötamisel enda ettevõttes ja töötamisel enda ettevõttega. Milline variant annab tulemust ja milline mitte. Väärt kuulamine!

Oma taustalt sarnanen hunt Kriimsilmaga. Olen õppinud ülikoolis juurat, ettevõtlust ja majandusarvestust. Tööalaselt olen olnud seotud erinevate projektidega, proovinud ära üheksast-viieni palgatöö.

Kõige südamelähedasem on aga ettevõtlus ja ettevõtlusmaastikul toimuv. Sellesse valdkonda olen jäänud päris pikalt pidama. Loenguvälisel ajal võibki mind kohata ettevõtjaid nõustamas või siis erinevates ettevõtetes finantssüsteeme loomas.

Aga miks ma aitan õppida? Minu arvates loeng ei pea olema selline, et lektor räägib ja Sina kuulad. Loeng on eelkõige mõtete ja info jagamise koht – soov saada teada, soov kuulda teistsugust arvamust, soov jagada enda või kellegi teise kogemust. Ideaalne loeng on see, mille lõppedes sa tunned end innustatult ja inspireerituna, täis motivatsiooni proovida kuuldut rakendada praktikasse. See on põhjus, miks ma seda teen – innustada ja inspireerida Sind!

Ahjaa, kõige olulisem oleks meelest läinud – lisaks kõigele ka fun peab olema.

ermo.kold@tktk.ee

TLN-A323

Anna Elise Rohtmets, külalislektor

Tutvustan tudengitele kaasaegset insenerieetikat ja juhendan ingliskeelset projektipõhist töötamist rahvusvahelises grupis.

Eetikat ei saa klassikalises mõttes selgeks õppida, nagu finantsarvestust või Autocadi kasutamist. Küll aga saab eetilistest probleemidest teatud meetoditega paremini mõelda, kui puusalt tulistades. Iga nädal tutvustan mõnda uut mõtlemisvõtet ja tudengid saavad seda koheselt tunnis päris inseneritöö kaasusi lahendades iseseisvalt rakendada. Rakendan palju grupitööd ja ümberpööratud klassiruumi.

Mul on magistrikraad teadusfilosoofias ja töötan igapäevaselt vabakonnas projektipõhisel tööl. Huvikaitsjana tegelen peamiselt argumenteerimise, mõistete lahtimõtestamise ning ideede kriitilise reflektsiooniga. Teisisõnu, kasutan enda filosoofia haridust iga päev, et inimeste võrdsete võimaluste ja teadmuspõhise valitsemise eest seista.

Õpetan, sest tervikliku hariduse alla kuulub nii humanitaariapõhine kui ka loodusteaduslik (STEM) maailmapilt. Minu huvi on neid kaht valdkonda üksteisele lähemale tuua, et suudaksime keerulistel aegadel näha ühiskonda ja selle probleeme süsteemselt ja mitmetahuliselt. 

anna-elise.rohtmets@tktk.ee

TLN-A324

Madis Lokotar, külalisõpetaja

Oman kõrgharidust ärijuhtimises ning olen juhtinud regiooni suurima kutseõppeasutuse IT-osakonda. Täna jagan oma teadmisi Tallinna Tehnikakõrgkoolis, Tallinna Majanduskoolis ja Gustav Adolfi Gümnaasiumis. Minu teadmised ärijuhtimises on täiustatud tehnika- ja tehnoloogiavaldkonna haridusega, mis annab mulle unikaalse vaatenurga.

Loengusaalis räägin teemadel alates müügijuhtimisest kuni tootearenduseni. Tallinna Tehnikakõrgkoolisl on minu peamised teemad majandus, ettevõtlus ning koostöö ja meeskondade juhtimine.

Erasektoris olen töötanud viies erineva suurusega ja erinevates sektorites tegutsevates ettevõtetes, peamiselt müügi ja juhtimise valdkonnas. Olen osalenud 13 põnevas projektis, millest räägin nii õnnestumiste kui ka ebaõnnestumiste valguses. Haridussektoris pälvisin 2021. aastal tunnustuse “Praktik Cum Laude” meisterliku praktikajuhendamise eest.

Lisaks igapäevatööle keskendun enesearengule, investeerimisele ja ettevõtlusele. Olen loonud mitmeid õppeprogramme Eesti Haridus- ja Majandusakadeemias. Esimese ettevõtte asutasin 22-aastaselt ja oma esimese investeeringu tegin juba 15-aastaselt.

Mind inspireerivad inimesed, kes näevad alati arenguvõimalusi, isegi kui aeg ja võimalused on piiratud. Usk, et alati saab paremini, on minu töös ja elus keskne.

madis.lokotar@tktk.ee

TLN-A323

Kevin Rändi, külalislektor

Me kõik seisame silmitsi otsuste tegemise väljakutsetega, olgu need siis igapäevastes olukordades või keerulistes probleemides. Mõnikord peame lihtsalt valima olemasoleva võimaluste hulgast, aga tihti tuleb meil aru saada, milles probleem täpselt seisneb, luua iseseisvaid ja arukaid seisukohti ning tagada, et meid mõistetakse õigesti. Tõhusad põhjendused võivad aidata luua paremat maailma.

Seetõttu on tänapäeval ülioluline omada valdkonnaüleseid oskusi. Mina pakun oma kursustel järgmisi väärtuslikke oskusi: kriitiline mõtlemine ja teaduslik maailmapilt, Ettevõtte sotsiaalne vastutus ja eetika, Läbirääkimised ja mõjutamispsühholoogia.

Need oskused aitavad Sul mitte ainult paremaid otsuseid teha, vaid ka maailmas tõeliselt mõju avaldada. Loodan, et kohtume peagi minu seminarides ja avastame koos, kuidas neid oskusi tõhusalt rakendada!

Ma hindan üliõpilaste enesearengut ja püüan näidata, kui oluline on õppimise pidev protsess. Minu kursustel ei ole “algust ja lõppu” – siin ei ole teooriat, mis lõpeb eksamiga, vaid pidev refleksioon ja praktiline rakendamine. Näeme teie arengut tagasiside, uurimistööde ja mõtete jagamise kaudu.

Kasutan õpetamismeetodeid nagu üliõpilasi kaasav disain, juhtumi- ja probleemipõhine õpe, grupitöö ja koostöö põhine õpe, ning interaktiivsed loengud. Minu eesmärk on luua turvaline ja kaasav õppekeskkond, kus saad jagada oma mõtteid ja õppida teisi kuulama.

Need meetodid aitavad sul õppida, arvestades reaalse elu väljakutseid ja pakuvad võimalusi aktiivseks osalemiseks. Ootan, et saaksime koos avastada ja arendada sinu oskusi!

Hariduselt olen filosoof (MA) ja õppinud Tallinna Ülikoolis, Palacký Ülikoolis Tšehhis ja Varssavi Ülikoolis Poolas. Hetkel jätkan doktorantuuriga tehnikafilosoofia alal ja töötan nooremteadurina Tallinna Ülikoolis Kultuuride uuringute programmis. Olen aktiivne liige rahvusvahelistes tehnikafilosoofia ja meediaga seotud teadusühingutes.

Paljuski ühendab meid ühiste murede maailm. Näha kuidas erineva tausta ja kogemusega üliõpilased saavad kokku, oskavad arutada, kuulata ja uusi seoseid luua on märk hoolivusest maailma ja selle asjade ees. Mul paneb silma särama see hetk, kui üliõpilased mõistavad, et ka nende enda huvidest sünnib panus ja koostöö, mis mõjutab ka teisi.

kevin.randi@tktk.ee

TLN-A324

Ivika Uslov, arendusspetsialist

Minu senine elutee on olnud seotud laste ja noortega, ühelt poolt tänu haridustöötajatest vanematele ja lähisugulastele, teisalt õpingutele ja tööalastele kogemustele noorsootöö ja haridusvaldkonnas. Suur rõõm on olnud kaasa aidata noortekeskuse loomisele ning juhtimisele oma kodukohas, olla osa üle-eestilisest noortekeskuste arendamise, toetamise ja väärtustamise süsteemist ning panustanud alusharidusse, aidates kaasa lapse sotsiaalsele arengule ja iseseisva noorena ühiskonnas hakkama saamisele.

2023 aasta augustis tõid minu töised retked mind Tallinna Tehnikakõrgkooli humanitaar- ja majandusainete keskusesse, et anda panus keskuse arendustegevustesse. Aga mida ma siis siin teen? Minu roll keskuses on toetada õppejõude nende õppetöö välistes tegevustes ehk erinevate projektide assisteerimine, loomine ja elluviimine; administratiivsete ülesannete täitmine; igakülgse info vahendamine; keskuse võimaluste presenteerimine ja paljud teised vahvad tegevused, milles nõu ning jõuga paati hüpata. Ei saa ma ka ilma noorteta, seega alati olen rõõmuga toeks ka TTK tuutoritele ning teistele tudengitele nende koolielus. Humanitaar- ja majandusainete keskuse poolt pakutavaid võimalusi ja valikuid esindan TTK Inseneriakadeemias.

Mulle meeldib järgida põhimõtet: “Kui ei tööta plaan A, on töös juba plaan B.” ehk lahendamata olukordi ei ole. Samuti pean oluliseks avatud suhtlust ja suhtlemist, sealjuures igakülgset koostööd, sest koostöises keskkonnas tekkivatest ideedest sünnivadki põnevad ja eriilmelised teod.

ivika.uslov@tktk.ee

TLN-A324

Silver Toompalu, lektor

Õpetan Tallinna Tehnikakõrgkoolis ainet rahvusvaheline majandus ning teen seda 100% veebipõhise videokursusena, kuhu on kaasatud lisaks minule erinevate ettevõtjate, praktikute ja õppejõudude avalikud salvestised.

Oman üle 25-aastast kogemust õppejõu ja koolitajana, sealhulgas 8 aastat kõrgkoolis keskastmejuhina (õppedirektor), samuti olen üle 25 aasta olnud tegev ettevõtjana, pakkudes IT-valdkonna koolitusi. Oman kõrgharidust majanduses ning magistrikraadi IT-valdkonnas.

Haridussektoris toimetan üsna laiapõhiselt – lisaks Tallinna Tehnikakõrgkoolile tegutsen Eesti Maaülikoolis, kus õpetan magistriastme tudengitele andmeanalüüsi kursust ning bakalaureuseastme tudengitele makroökonoomika kursust. Puutun kokku ka üldhariduses gümnaasiumi õpilastega, õpetades mitut IT ja majanduse valikainet Mulgimaal ja loomulikult ka täienduskoolitus, kus teen IT-valdkonna koolitusi nii avaliku kui ärisektori ettevõtete töötajatele.

Oma tundides ja koolitustel pööran tähelepanu just nendele praktilistele oskustele, mida õppijad saavad hilisemas tööelus edukalt rakendada, väärtustades seejuures kõrgelt õppija eneseregulatsiooni ja vastutust õppijana – ilma nendeta on tänase elukestva (ise)õppe tingimustes keeruline toime tulla.

silver.toompalu@tktk.ee

TLN-A323